26 June 2015

Pengembaraan Mencari Tuhan : Medan Indonesia

I wanna be a billionaire so freakin' bad 
Buy all of the things I never had 
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine 
Smiling next to Oprah and the Queen 

Billionaire by Bruno Mars


First aku nak gelak dulu. HAHA sorry guys. Sumpah busy gila. Sejak duduk under Technical Expert tak menang tangan aku dibuatnya. Aku siap angkat kaki naik atas meja untuk buat semua tugasan yang diberi tipu. Seperti yang dijanjikan. Aku nak sembang sikit-sikit pasal trip ke Medan Indonesia pada Januari 2015 ritu *lama gila dah kot tapi arghh suka hati aku la nak cerita jugak huhh*

**************

So biaq aku start with budget untuk 4 hari 3 malam.

1. Tiket return : RM157
2. Pakej (Makan + Penginapan + Tix wisata + Transport) : RM 405***

Total : RM 562 (Tak termasuk souvenir) 

***harga pakej ni boleh lagi murah kalau bawak lagi ramai :) case aku bawak 7 orang plus 1 orang. Plus 1 orang tu jumpa kat Medan. Stranger yang datang solo trip dan join group aku. HAHA stranger sangat. Rupanya junior aku kat UITM Shah Alam tu. HAHA tapi memang tak kenai pun. Nak suruh berkenalan kat Medan letew. Ok dah.

Actually ni first time aku pergi luaq dari Malaysia. So excited dia macam cinta pertama. Hurmm tapi dalam hati ni sentiasa duk ingatkan diri. Jangan nak seronok sangat. HAHA walaupun memang seronok pon. HAHA alhamdulillah selamat pergi dan pulang pun dah.

Ni pulak itinerary yang aku dapat dari Tour Guide aku. Berbulan-bulan aku mesej dia risau punya pasai. HAHA


Tour Guide aku nama Husain dan kalau hangpa teringin nak pi Medan adalah sangat-sangat direkemenkan. Sebab?

1. Hang dilayan macam family. (Siap pi rumah mak mertua kawan dia makan sana)
2. Servis tiptop - Member aku sakit masa trip. Dia usung pi Hospital
3. Layanan + cara bergaul + bertukar idea - Rasa cam dah lama kenai.
4. Muslim jangan risau. Depa semua solat. So bab solat jangan risau :3 mioww

Ni contact no Husain +62 821 6105 1609 ke hang nak nombor tepon aku? ehh HAHA sorry-sorry.

Disebabkan aku pun dah tunjuk itinerary kiranya malas la nak explain panjang-panjang. Yang aku boleh cakap setiap masa hang ada kat sana. Hang tengok keindahan ciptaan Tuhan. Hang rasa sebak, subhanallah cantiknya ciptaanMu. Gunung-ganang macam kat Switzerland. Ni aku belanja sikit gambaq-gambaq aku kat sana....

Gambaq wajib. Boooooo!!!



















***ada ja pic yang aku dah edit kasi lighting + iso + exposure + whatever bagai kasi cun gambaq-gambaq ni. Tapi aku taktau pi mana. HAHA layannnnnn~~

Hang nak tau dak? Kamera aku saja ada dekat 1000++ gambaq. Tu tak termasuk dengan 2 orang Tour Guide aku. So aku rasa plus minus mau dekat 5K keping jugak gambaq yang ada. Cukup la yang ni aku tunjukkan??? HAHA

p/s: Next entry aku nak cerita antara pengajaran + kebesaran ALLAH yang aku dapat sepanjang perjalanan ke Medan Indonesia *bila nak update tu aku taktau* HAHA

To all muslim all around the world. Selamat Mengamalkan Ibadah Puasa ;3

2 comments:

chord gitar said...

sangat bagus sekali postingannya saya suka tapi ayo ke chord gitar chord gitar

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.com Facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih